deelsessies

1. Financiën van een herstelacademie
Roland van den Nieuwenhuijzen, ervaringswerker, Markieza.
Margreet Diks-van Heumen, directeur, Markieza.

Het financieel draaiende houden van een herstelacademie is niet gemakkelijk: veel activiteiten vallen niet binnen de gebruikelijke kaders van de zorgverzekeringswet of participatiewet en dat maakt het vinden van geschikte financieringsvormen ingewikkelder. Toch heeft Markieza in haar brede samenwerkingsverbanden manieren gevonden om veel activiteiten gefinancierd te krijgen. In deze deelsessie staan de sprekers stil bij hun ervaringen over dit onderwerp, zowel de succesfactoren als de knelpunten komen aan bod. 

2. Samenwerken vanuit ervaringsdeskundigheid
Denise Bosma, ervaringsdeskundige medewerker, Ixta Noa.
Tweede spreker, actief binnen Netwerk HET, wordt nader bekend gemaakt.

Samenwerken in de zorg en het sociale domein is een veel gehoord begrip in deze tijd van transformatie. In Twente hebben ervaringsdeskundigen vanuit verschillende organisaties in de GGZ en verslavingszorg een netwerkgroep opgericht; Netwerk HET. Iets wat een logisch gevolg was van samenwerkingen die al waren ontstaan in de loop van de jaren.
Het gaat hier om ex-cliënten die nog heel goed weten wat er in de structuren niet werkte en hun herstel in de weg zat. Vanuit die ervaring hebben zij de handen ineen geslagen en zoveel mogelijk organisaties daar in meegenomen; samenwerken met behoud van eigen identiteit en visie om zo de zorg te transformeren.

3. Zonder co-creatie geen herstelacademie
Verbinding met burgers, maatschappij en samenwerkingspartners - zoals sociaal wijkteam, gemeente, beschermd wonen, verslavingszorg, maatschappelijk werk en andere belangrijke partners- is noodzakelijk.
Marjolein Windrich, senior medewerker herstel en ervaringsdeskundigheid, FAMEUS, ART kernteam Beschermd Wonen GGZ Breburg.
Martijn Borsboom, ervaringsdeskundige en vrijwilliger, FAMEUS. 
Bart Robbers, ervaringsdeskundige en vrijwilliger, FAMEUS.

Allen kartrekkers van het 1e uur en betrokken bij diverse projecten en initiatieven van FAMEUS.
De sprekers geven een inkijk in de organisatie van centrum FAMEUS en vertellen u over het creëren van kansen en mogelijkheden op het gebied van herstel, ontwikkeling en ontplooiing. Vanuit ervaringskennis en de principes van herstelondersteuning en positieve gezondheid levert FAMEUS een bijdrage om de zorg en maatschappij herstelgericht te maken. Een vernieuwend initiatief hierin is het LeS-Lokaal waarbij LeS staat voor Leren en Samen doen en Lokaal verwijst naar de wijk. Door samen te werken met (zorg) instellingen, bedrijven en gemeenten worden deze principes in co-creatie geïmplementeerd.

4. Van ervaringsdeskundigheid in de wijk tot zelfregieversterkende netwerken (let op, deze deelsessie is alleen beschikbaar in de eerste deelsessieronde)
Drs. Eleonoor de Boevère, coördinator, Stichting Door en Voor.
Herstel en ervaringsdeskundigheid zijn hippe begrippen. Zó hip, dat er nog wel eens voorbij lijkt te worden gegaan aan de kern. Zelfregie en onafhankelijkheid zijn namelijk minstens zo belangrijk, en sluiten bovendien nauw aan bij het concept van een gekantelde samenleving. Maar de praktijk lijkt wat achter te lopen … Deze deelsessie geeft antwoord op inhoudelijke vraagstukken, zoals: Wat is de functie en meerwaarde van ervaringsdeskundigen in de wijk? Hoe ziet de ideale herstelacademie eruit? Waarom zijn zelfregieversterkende netwerken essentieel?

 

5. Ervaringsdeskundigen in de wijk (let op, deze deelsessie vindt alleen plaats in de tweede deelsessieronde)
Huub Beijers en Hamid el Mansouri, werkzaam bij Steunpunt GGZ Utrecht.
Vanuit zelfregiecentrum Utrecht vertellen de sprekers welke verschillende activiteiten zij in de wijk inzetten. Als activiteiten kan worden gedacht aan buurtteam, lotgenotengroep, activiteiten voor mantelzorgers uit andere culturen, maar ook een ervaringsdeskundige in een huisartsenpraktijk. Daarnaast gaan de sprekers in op wat daarvoor nodig is, belangrijk is en waarom het belangrijk is (onderzoeksresultaten).

6. Van witte duiven en stigma’s, herstellen doe je samen
Margriet Paalvast, senior beleidsmedewerker, Landelijk Platform Ggz – Intro met overzicht van diverse initiatieven rond participatie
Eric Bolwerk, trainer van Kansen op werk van de Angst Dwang en Fobie stichting
Sandra Boon, ervaringsdeskundige binnen Kansen op werk
Astrid van Bruggen, Zorgbelang Zuid-Holland, afdeling Basisberaad.

In deze deelsessie laten we zien dat er een scala is aan landelijke, regionale en lokale initiatieven rondom participatie vanuit cliënten en familieorganisaties. In deze initiatieven wordt gewerkt met, door en voor cliënten om een (on)betaalde baan in de samenleving te vinden. Na dit overzicht neemt een van de initiatieven Kansen op werk van de Angst Dwang en Fobie stichting het stokje over. Zij gaan met u op ‘Reis naar de toekomst’ om de samenwerking te verkennen tussen patiënten-/cliënteninitiatieven en re-integratie.
De methodiek van ‘de reis naar de toekomst’ is leuk en nodigt ons uit samen te leren, elkaar te helpen en richting te geven aan de toekomst. Kortom, we gaan met elkaar op reis naar de toekomst, 2018. We ontdekken samen waarom dit jaar een succes is geworden. Om vervolgens de belangrijkste ontdekkingen mee terug te nemen naar 2016: een tijdwinst. We gaan samen op avontuur, met plezier en gemak; Iedereen spreekt de taal van reizen.

7. Zonder drempels of hokjes in je kracht komen
Mario Tapia, eigenaar en oprichter Eagle Shelter & Eagle Flight Recovery College, ervaringsdeskundige, SRH coach.
Conny Ariëns, eigenaar en oprichter Eagle Shelter & Eagle Flight Recovery College, casemanager, SRH coach-consulent.

Juist een vrijplaats zonder hokjes, uitsluiting of kaders maakt een plek tot een recovery college voor iedereen!
Tijdens de deelsessie gaan de sprekers  in op hoe ieder mens ongeacht zijn verhaal/ achtergrond/ leeftijd of waar hij op dat moment staat op de participatieladder (weer) kansen krijgt om te groeien of herstellen door slechts binnen te lopen bij de Shelter. Op de Eagle Shelter en Eagle Flight Recovery College bent u onmiddelijk gast of student/ leraar en kunt u zonder drempels, schotjes, intakes en kosten (weer) in beweging komen, groeien, leren en zelf krachten en talenten ontdekken en inbrengen. 
Ook gaan de sprekers tijdens de sessie in op hoe zij als zorgondernemers de kracht van ervaringsdeskundigheid en reguliere zorg gebundeld hebben om daarmee vervolgens totaal omgekeerd te beginnen, dit om HET VERSCHIL te maken! Verder delen de sprekers hoe zij nu hun passie en visie samen met alle gasten vormgeven en op hoe zij zijn opgenomen in het lokale zorgaanbod en verweven zijn in een breed netwerk en de gemeenschap. 

8. Hoe kan je als sociaal ondernemer in de zorg, informele zorg in de wijk bieden en daardoor preventief bezig zijn?
Patrick Deliën, sociaal architect, wijkcoöperatie Rotterdam-Noord

Met deze workshop wordt u meegegeven hoe je als sociaal ondernemer een juiste sfeer kunt creëren waarin iedereen het gevoel heeft dat hij/zij gezien wordt en zich opgenomen voelt in de groep (community). Ook wordt ingegaan op hoe je mensen ruimte en rust kunt bieden, kunt laten snuffelen, proeven en competenties kunt laten ontwikkelen. Daarnaast gaat deze deelsessie in op hoe je als sociaal ondernemer kunt faciliteren. Hoe werkt co-creatie met partners in de wijk, zoals met woningbouwcoöperaties, ondernemers, zorg en welzijn instellingen. Hoe haal je commerciële opdrachten binnen waardoor je onafhankelijk kunt worden en zonder subsidies je eigen broek kunnen ophouden? Is dat mogelijk?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat de spreker zien hoe WIJkcoop010 in twee jaar tijd organisch gegroeid is, en gaat hij met de deelnemers in de deelsessie de dialoog aan.